Shanghai-Qingdao China

ingevoerd op 11-11-2015

Gister avond was heel bijzonder. Door dezelfde taxi chauffeur als vanmiddag werden wij, Patrick, Elly, Peter en Ilse om half 8 opgehaald om te gaan eten bij Mortons. Volgens Patrick kun je daar de beste steaks van de wereld krijgen dus wilde we graag mee. Het was de laatste keer dat we met z’n 6e konden gaan eten want voor Patrick en Elly stop de Challenge in Shanghai. ’s Avonds is Shanghai heel bijzonder met al die gekleurde flatgebouwen. We reden door de stad gingen over de brug en kwamen in Pudong Park waar o.a. de Shanghai Tower, de Jin Mao (421 meter hoog) en de Oriental Pearl TV Tower (468 meter hoog) staan. Onze taxi chauffeur meneer Joe stop onder de torens en geeft ons de gelegenheid om foto’s te maken van deze geweldige gebouwen. Dan rijden we door naar het restaurant. We moeten op de vijfde verdieping zijn en nemen de roltrap om al de onwijs luxe winkels even te bekijken. Bij Mortens worden we gebracht naar een prive ruimte achterin het restaurant. Wat een sjieke bedoening. We nemen plaats en zoeken allemaal wat lekkers uit. Na het heerlijke voorgerecht zie ik uit de kamer naast on een onwijse grote meneer komen. Ik herken ’m van twee dagen geleden toen de tv aanstond in de hotelkamer. Erwin vertelde toen dat hij een bekende sporter was die nu natuur docummentaires maakt bij National Geographic. Peter en Ilse zagen hem niet langslopen maar als hij terug gaat naar de kamer schuiven ze bijna onder tafel van schrik en verbazing. bij navraag bij de ober verteld hij dat het Yao Ming is. Een 2,29 meter lange Chinesebasketballer die speelde bij de Houston Rockets, een team uit de NBA. Hij is de bekendste sporter van China. Dat is wel echt bijzonder. Ik hou de deur in de gaten. Af en toe gaat er iemand naar buiten en naar binnen. Dan loop een ober met een pinautomaat naar binnen. Dat betekend dat ze klaar zijn met eten. Als het gezelschap naar buiten komt neem ik de gok en loop er heen. Wat is hij groot!!!! Ik vertel dat we uit Holland komen en dat ik hem herkend van de t.v.. Hij in niet onder de indruk en wil doorlopen. Dan vraag ik of we een foto mogen maken en hij zegt ja. Ik roep Elly en die maakt met haar mobiel een foto. Wat grappig, ik lijk wel een kleuter naast hem. Dan geeft hij me een hand en gaat weg. Het eten smaakt nu nog beter en als we ook het toetje ophebben en gaan afrekeken merken we dat we de laatste zijn. Ook het winkelcentrum is op een paar werkmannen na leeg. De taxi staat weer voor en brengt ons naar ’huis’. Wat een heerlijke, bezondere, gezellige avond was het!

Vandaag een saaie etappe met als enige hoogte punt de Jiaozhou Bay Bridge die overspant de Jiaozhou Bay ten westen van Qingdao. Het kunstwerk bestaat uit een hoofdbrug van 24,9 kilometer lengte en een zijtak van 2 kilometer die met een half sterknooppunt op de hoofdbrug aansluit, volledig gebouwd op viaducten. Het overgrote deel van de brug bestaat uit een liggerbrug, maar er zijn enkele grotere overspanningen voor de scheepvaart in de vorm van tuibruggen, waarvan de grootste overspanning 260 meter is. De brug heeft 2x3 rijstroken, de zijtak heeft 2x2 rijstroken.

Na openstelling van de brug werd de Jiaozhou Bay Bridge de langste brug ter wereld genoemd, langer dan de Lake Pontchartrain Causewayin de Verenigde Staten, die 38,4 kilometer lang is. Al snel bleek dat het hier om een fout ging, het gehele project van 41,6 kilometer (inclusief de ongerelateerde Jiaozhou Bay Tunnel) werd als brug aangemerkt, terwijl de hoofdbrug, inclusief aanbruggen boven land, ”maar” 24,9 kilometer lang is, plus een zijtak van 2 kilometer. Het Guiness Book of Records heeft deze fout nog niet willen toegeven en noemt het nog steeds de langste brug ter wereld.